Narodno sveučilište u Pločama osnovano je 30. listopada 1964. kao pravni sljedbenik Radničkog učilišta Ploče. Područje djelovanje se protezalo na mjesta Ploče, Baćina, Gradac, Brist, Podaca, Zaostrog, Drvenik, Rogotin, Komin, Plina i Staševica. Zadaci Sveučilišta su bili:

  • sistematsko ideološko-političko, društveno-ekonomsko, opće i stručno obrazovanje odraslih;
  • vršenje i razvijanje kulturne djelatnosti na području svog djelovanja;
  • osnivanje čitaonica i knjižnica na području svog djelovanja;
  • vršenje ostalih oblika obrazovnih i kulturnih djelatnosti, koji prema postojećim zakonskim propisima spadaju u djelokrug rada Narodnih sveučilišta, a u skladu sa stvarnim potrebama društvenog i privrednog razvoja općine.

U sklopu Sveučilišta radila je knjižnica i osnovna glazbena škola. Tijekom godina rada došlo je do promjena i knjižnica se odvojila i postala Narodna knjižnica Ploče, a glazbena škola je pod vodstvom OŠ Vladimir Nazor Ploče.

U prizemlju zgrade POU Ploče nalazi se Osnovna glazbena škola Vladimir Nazor, na prvom katu su dvorane, galerija i uprava te je na drugom katu Radio Ploče.

Pučko otvoreno učilište Ploče djeluje na cca 1 500m2 radnog prostora uz upravljanje kulturnim centrom te upravljanje Domom kulture Ploče na cca 2500m2.

Centralni prostor kulturnih događanja u gradu Ploče nalazi se u Domu kulture Ploče gdje se nalazi multifunkcionalna dvorana koja se koristi za kino projekcije, kazališne predstave, koncerte, školske priredbe i druge kulturne manifestacije. U zadnjih 5 godina preko projekata sufinancirali smo uređenje bine, kino se digitaliziralo i moderniziralo kao i nova kazališna rasvjeta.

U sklopu POU Ploče djeluje savjetovalište za udruge, foto odjel, likovna radionica te Likovna kolonija.

Stalnim osluškivanjem promjena u društvu želimo biti ustanova za cjeloživotno obrazovanje.